Hanya Dengan 1 Klik Sahaja!!!

UiTM Di Hatiku ^^,


Saturday, 5 May 2012

Di dalam senyuman tiada terjelas serpihan duka

Assalamualaikum
Hai blogger, da lme kan blog nie senyap.. sayu.. xbrsuare kan.. ape lar agknyer tuan blog nie buat.. asyik dengan hidangan entry yg lame.. lame2 pown tu untk blan lpas pyer.. kan.. Hehe.. bulan nie pyer.. entry yg lain.. a'ah kan.. ape lar entry kali nie kan.. tgok dri tajuk cm sadis, tp ble digodeh2kan dgn maksud die.. byi mcm bagus.. baik ja bdak yg mcm nie.. kan.. kan.. kan.. Sape lar ade ciri2 yg mcm nie.. 

Tajuk nie bleh dikatakan dgn seseorang yg mempunyai sikap sabar.. in english is patience yer anak2.. Huhu.. sabar yang macam mane yerk? hehe, sabar nie kalu korang nak tahu ade tahap die okeyh.. okey3.. haha dont be like Abg Mus okaiiii!! Tahap2 nyer adelah seprti berikut

Pertama, tahap "Isbiru"
membawa makna, tidak mampu melawan dugaan itu. Contohnyer lar, korang dapat sesuatu dugaan dan tidak mampu untuk bersabar.. macam korang jawab soalan math.. kalu da payah sgt, da jauh bersabar dan mcm2 method korng gune, last2 xdpt jgak, then korang ttup buku tido.. ha cm tu lar..

Kedua, tahap "wasobiru"
membawa makna, bersabar dengan celaan org tetapi ia memberi sedkit kesan kpada kite.. Contohnya, Amar mengejek si Bolat kerana badannyer yang gemok dan malas untuk melakukan kerja. Maka Bolat pown taching.. Ha camtu lah cter die.. Huhu..

Ketiga, tahap "Rabitu"
membawa maksud, bersabar, memantapkan diri dengan teguh dan tidak terkesan dengan apa yang berlaku.. Contoh yang nie plak, korang bertungkus lumus, bersusah payah siang dan malam belajar nk dptkn A+, last2 kluar result lectrer ucp "tahniah awk dpt B+".. herm B+ jah(dlm hati).. sabar2..

Keempat, tahap "Wattaqu"
membawa maksud, die bersabar apabila dpt ujian dan die bersyukur apabila dapat sesuatu.. Contoh hok nie pulok, si Kormen(bkan name sebenar) bekerja sebagai buruh dan die mengalami kecederaan di bahagian kaki.. namun begitu dengan gaji bulanan die, die bersyukur kerana dpt mmbantu kehidupan keluarganya..

hehe.. cmner? ade kan, dienyer tahap2 die.. skadar amek tahu ja eh..

"Dan jika kamu bersabar dan bertakwa, nescaya tipu daya mereka sedikitpun tidak mendatangkan kemudaratan kepadamu" Surah Ali-Imran ayat 120 insyaAllah..

“Tiada seorang Muslim yang menderita kelelahan atau penyakit, atau kesusahan hati, bahkan gangguan yang berupa duri melainkan semua kejadian itu akan berupa penebus dosanya.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

“Sangat mengagumkan kepada seorang mukmin, sebab segala keadaannya untuk ia sangat baik, dan tidak mungkin terjadi demikian kecuali bagi seorang mukmin: jika mendapat nikmat ia bersyukur, maka syukur itu sangat baik baginya dan bila menderita kesusahan ia bersabar, maka sabar itu lebih baik baginya.” (Hadis riwayat Muslim)

sekian.. wasalam.. jmpe lagiiiii :D

2 comments:

Noor Adibah Binti A.Latif said...

wahhh.. entry dia. memang sangaaat AWESOME :)
pandai dieeee . kite pun tak tau ujian kesabaran yang Allah bagi ni ade tahap2 dia..

p/s: awaakkkk...

ank mak siti said...

awesome kewh awk adoi..
pndai2, pndai la sangat bdak nie..
hehe.. bru taw jgak.. moge dpt bsabar dgn ape keadaan ujian dri NYa.. insyaAllah..

p/s: awak <3